Har du knesmerter på natten? Vondt i knærne på nattestid kan blant annet skyldes slimposebetennelse, artrose, urinsyregikt og patellar tendinopati (løperkne).
Smerter i kneet eller begge knærne på natten kan være frustrerende og plagsomt. I tillegg til knesmertene kan ubehaget føre til redusert søvnkvalitet og søvnmangel. Når vi sover jobber kroppen blant annet med reparasjonsprosesser i bløtvev – inkludert muskler, leddbånd og sener. Så ikke bare vil vi kunne føle oss utmattet på dagtid, men vi har også høyere sjanse for ytterlige bløtvevsskader. I denne artikkelen vil du lære mer om mulige diagnoser som gir knesmerter på natten – og hva som kan gjøres for å få det bedre.
«Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.»
5 årsaker til knesmerter på natten
Vi må huske på at knesmerter kan stamme fra flere faktorer samtidig. Smertene du opplever i kneet på natten kan for eksempel stamme fra muskler, sener, ledd eller bruskvev. Det er dòg visse diagnoser som oftere er involvert når vi opplever knesmerter på natten – og særlig betennelsesdiagnoser, slik som senebetennelser og slimposebetennelser (bursitt), kan gi grunnlag for verkende ubehag. I tillegg kan kroniske diagnoser som artrose eller revmatiske lidelser gi denne typen knesmerter. Knestøtter og bekkenputer (for å sikre god liggestilling for knærne) kan være egentiltak som hjelper.
-
Hopperkne (Jumpers knee) – Knestøtte (One size)kr 298,00
-
Produkt på salgLiggepute mot Bekken og RyggplagerOpprinnelig pris var: kr 599,00.kr 499,00Nåværende pris er: kr 499,00.
1. Slimposebetennelse i kneet (bursitt)
(I illustrasjonen ovenfor kan du se hvordan slimposen foran kneskålen er hoven)
I kneet, og mange andre steder i kroppen, har vi noe vi kaller slimposer. Dette er små, væskefylte poser som har som hovedformål å gi støtdemping og å forhindre friksjon mellom beinvev og sener. Men dersom disse blir overbelastet kan de bli betente og hovne opp. Karakteristisk sett vil dette ofte gi grunnlag for en tydelig hevelse og væskeansamling (ødem). Knebursitt kan gjøre det vanskelig å finne en sovestilling og kan også gi verkende knesmerter på natten. Nedkjøling med kuldepakning er nyttig for å redusere hevelsen i kneet. Å massere inn leggene med venesalve kan også hjelpe.
-
Pinofit Vene- og Leggbalsam (90 ml)kr 232,00
-
Produkt på salgGjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme- og Kuldepakning)Opprinnelig pris var: kr 499,00.kr 399,00Nåværende pris er: kr 399,00.
2. Artrose i kneet (kneleddslitasje)
Artrose i kneet innebærer leddslitasje i kneleddet. Slitasjen kan vurderes fra mild til betydelig, og kan innebære tap av brusk og redusert plass inni kneet. Personer med kneartrose kan oppleve lindring ved å sove med en bekkenpute, da dette gir en bedre vinkling i knærne når man ligger og sover. Man kan leve godt med artrose, men det anbefales at man tar konkrete grep for å styrke nærliggende muskler, med den hensikt å avlaste kneleddene.
– Aktiv med kneartrose
Vi anbefaler at du tar kontakt med en fysioterapeut for kyndig hjelp og oppsett av et rehabiliteringsprogram for akkurat dine knær. På slutten av artikkelen kan du se et populært treningsprogram med strikk (minibånd) som regelmessig benyttes ved artroseopptrening.
3. Løperkne (runners knee)
Løperkne er en av de vanligste årsakene til knesmerter blant idrettsutøvere. Diagnosen gir, karakteristisk sett, en verkende smerte bak kneskålen og foran på kneet. Tilstanden oppstår grunnet at kneskålen ikke beveger seg som den skal – og derfor gnisser mot den nedre delen av lårbeinet. Årsaker kan inkludere:
- Svake lårmuskler (quadriceps)
- Anspente, korte hamstringmuskler (bakside lår)
- Stram, forkortet akillessene
- Stramt iliotibialbånd (utsiden av låret)
- Overbelastning (for rask økning i treningsbelastningen)
Her er det viktig å påpeke at det gjerne dreier seg om en kombinasjon av de ovenstående faktorene. En god start for å håndtere denne typen knesmerter vil være belastningsstyring, opptrening av lårmusklene med strikk og rulling på anspente muskler med skumrulle.
-
Produkt på salgStor skumrulle (60x15cm)Opprinnelig pris var: kr 495,00.kr 395,00Nåværende pris er: kr 395,00.
4. Urinsyregikt
Urinsyregikt er en type inflammatorisk artritt (leddbetennelse) som vanligvis påvirker storetåen. Men den kan også ramme andre ledd – inkludert kneet. Diagnosen skyldes høye nivåer av urinsyre i kroppen som danner krystaller inne i leddet. Smertene kan være betydelige og leddet vil ofte kjennes veldig trykkømt ut. I mange tilfeller vil man kunne se hvite prikker i huden som faktisk er oppsamling av urinkrystaller (tofi). Et bedre kosthold, med betydelig lavere nivåer av urinsyre, er essensielt for å håndtere urinsyregikt.
5. Senebetennelse i kneet (tendinitt)
Kneet er et festepunkt for et stort antall senefester. Senefester er altså der hvor musklene fester inn mot beinvev. Dersom disse overbelastes eller skades kan det forekomme seneskader (tendinose) eller senebetennelse (tendinitt). Ved sistnevnte er ofte mer betennelsesreaksjoner og man vil, i majoriteten av tilfellene, kunne se og kjenne en hevelse i området. For å roe ned hevelsen anbefales vanligvis bruk av kuldepakning. Men det er også viktig å hvile med beinet høyt og å utføre sirkulasjonsøvelser for kneet.
Behandling for knesmerter om natten
Behandlingen som anbefales for deg med knesmerter om natten vil variere basert på hva som er den underliggende diagnosen. Men de aller fleste vil altså ha nytte av egentiltak som bruk av kuldepakning og å hvile i riktig stilling (særlig hvis det er hevelse). Rådfør deg også med din fastlege vedrørende anti-inflammatoriske medikamenter dersom betennelsen ikke gir seg. Barn kan også oppleve knesmerter om natten – og da er det ofte knyttet opp mot voksesmerter eller Schlatters.
– Få knesmertene utredet
Dersom du opplever knesmerter på natten anbefaler vi at du får knefunksjonen utredet av en idrettskiropraktor eller fysioterapeut. I tillegg til å stille en konkret diagnose vil terapeuten også kunne gi deg et spesifikt treningsprogram med basis i den funksjonelle undersøkelsen. Fysikalsk behandling, inkludert massasje, intramuskulær akupunktur og trykkbølgebehandling, kan også gi symptomatisk bedring i mange tilfeller.
VIDEO: Øvelser mot knesmerter
I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for hofter, lår og knær. Som du kan se brukes det strikk (minibånd) i flere av treningsøvelsene.
-
Produkt på salgYoga Minibånd (Fullstendig Sett – 5 Stykker)Opprinnelig pris var: kr 399,00.kr 349,00Nåværende pris er: kr 349,00.
-
Produkt på salgMinibånd (Med forskjellige styrkevarianter)kr 129,00
Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu).
Trenger du hjelp med knærne?
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikker i Norge, med både fysioterapeuter og idrettskiropraktorer, som innehar ekspertise innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i knærne. Du kan også se en fullstendig oversikt over deres klinikker her:
Trykk på en av de ovenstående lenkene for å besøke nettsidene til de respektive klinikkene. Der kan du også, helt uforpliktende, stille spørsmål og få svar fra autorisert helsepersonell.